ACT

Wat is ACT?

ACT, Acceptance and Commitment therapy, is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die aan het eind van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Stephen C. Hayes.  

ACT is een combinatie van werkzame, moderne technieken die tot doel hebben om de psychologische flexibiliteit te vergroten bij mensen. In ACT wordt deelnemers geleerd zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals hun eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. ACT werkt met een acceptatiegerichte houding ten opzichte van emoties en gedachten. ACT is een vorm van positieve psychologie, die niet gericht is op het bestrijden van klachten maar op het verbeteren van vaardigheden van mensen. De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven. Het model van ACT bevat 6 zuilen. Een van de 6 zuilen is Mindfulness. ACT biedt de deelnemer praktische handvatten en mogelijkheden om op een luchtigere wijze met de grillen van het leven om te gaan. ACT zorgt er voor dat je sneller kiest om dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. ACT zorgt voor een vrolijke, speelse levenshouding waarbij pijn en angst een gezond onderdeel kunnen zijn van het totale leven, maar niet de boventoon (meer) voeren. Deze therapie is gebaseerd op compassie en (zelf)liefde, want zoals Stephen C. Hayes zelf zegt:

Deep down, we all know that love isn’t everything, it’s the only thing

Stephen C. Hayes

Stephen C. Hayes (1948) is een klinisch psycholoog die werkt als Foundation Professor & Director of Clinical Training aan de University of Nevada, Amerika. Hij is de grondlegger van ACT en ontwikkelde deze therapie naar aanleiding van ervaringen uit zijn eigen persoonlijke en professionele leven en naar aanleiding van de input van zijn talloze cliënten die hij (heeft) behandeld.

Voor wie is ACT geschikt?

ACT is geschikt voor mensen die zoeken naar een praktisch toepasbare methode om met angst, verdriet en/of pijn om te gaan. Ook de ACT training is een intensieve training doordat de deelnemer uitgenodigd wordt om te kijken naar zijn/haar eigen denk-en gedragspatronen. Dit kan soms confronterend zijn. Verder wordt ook van de ACT deelnemer gevraagd om langdurig te oefenen (8 tot 12 sessies ) en hierbij openheid en compassie voor zichzelf op te brengen. Het programma wordt de deelnemer aangeboden tijdens de sessies, maar het ‘echte werk’ moet men echt zelf thuis doen. Op deze manier worden nieuwe inzichten en kennis blijvend eigen gemaakt. Door het juist leren inzetten van de technieken van de 6 zuilen kan men de eigen persoonlijke psychologische flexibiliteit vergroten en daarmee met aanzienlijk meer levensgeluk en lichtheid door het leven gaan.